De CampagnewinkelGa naar
de shop

Idahot: jezelf kunnen zijn dat wil jij toch ook?

Idahot: jezelf kunnen zijn dat wil jij toch ook?

Tijdens Idahot, op 17 mei 2016, wordt wereldwijd in meer dan 130 landen de internationale dag tegen homofobie, bifobie, transfobie en interseksefobie gevierd. In Nederland vierden we de dag onder het motto ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’ Veel bekende en minder bekende Nederlanders, waaronder minister Jet Bussemaker, spraken zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie en genderexpressie veelkleurig mogen zijn. De Campagnewinkel verzorgde en coördineerde het persbericht en de free publicity. Mét resultaat: een recordaantal aan activiteiten in het land en #idahot als trending topic op twitter.

Idahot 2016: geen #selfies maar #jezelfies

Door heel Nederland werd een meerdaagse estafette aan activiteiten georganiseerd. Zo ging tijdens de ochtendspits op station Den Haag Centraal de roze loper uit, werden tijdens het middaguur in de provincies Groningen en Friesland allianties gevormd om de veiligheid van LHBTI’s te verbeteren en wapperde in veel steden de Regenboogvlag. Daarnaast was IDAHOT2016 de dag van de #jezelfie: een ‘selfie’ met als thema: ‘jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’: want tijdens IDAHOT wordt iedereen uitgenodigd zichzelf te zijn: homo, lesbisch, biseksueel, transgender, intersekse, hetero of in dubio.

Homofobie, bifobie, trans- en interseksefobie in Nederland

LHBTI’s hebben wereldwijd te maken met stigmatisering, politiegeweld, overheidsrepressie, aanvallen en geweld. Hun meest basale mensenrechten worden dagelijks geschonden. En ook in Nederland is nog veel te winnen; ondanks een steeds positievere houding – zo vindt ruim 9 op de 10 Nederlanders dat zij het recht hebben om te leven zoals ze dat zelf willen – hebben LHBT’s gemiddeld twee keer vaker te maken met geweld dan heteroseksuele Nederlanders. Ook ervaren biseksuelen op het werk tot twee keer vaker problemen ten opzichte van hun hetero collega’s en is de acceptatie van transgenders in Nederland beduidend minder dan van LHB’s, zo blijkt onder andere uit het recent verschenen SCP rapport.

17 mei 1990

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel  van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Wereldwijd grijpen (LHBTI-)organisaties deze dag aan om op te roepen een einde te maken aan homo-, bi-, trans- en interseksefobie.

Platform Nederland

IDAHOT Nederland is een alliantie van diverse LHBTI- en mainstream organisaties op het gebied van onderwijs, ouderen, sport, levensbeschouwing en veiligheid. De alliantie wordt ondersteund door de directie Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen.

 

Onze klanten

Humanistisch Verbond Roosevelt Academy SLO Stichting Doen Rijksoverheid Rijksoverheid COC Platform mensenrechten NJCM